Sommarplaner!

Nu är det åter väldigt länge sedan jag uppdaterade bloggen – jag måste bli bättre! Det finns ju så mycket jag vill skriva om. Hur går det då med vårt hus och trädgård?

Verandan har i stort sett blivit klar. Den är inoljad med Fluggers vattenbaserade träolja i kulören Arkitektgrå. Vi har skruvat ner delar av staketet för att det ska bli öppet från verandan till den tilltänka uteplatsen i marksten som ska bli. Jag flyttade ut alla mina älskade pelargoner och behövde således en hylla för dessa! Har tittat på några hyllor, men antingen är de för klena eller för dyra, så vi snickrade en egen! Har använt mig av reglar som jag sedan målat svarta.

Färdig blomhylla med några av pelargonerna!

Färdig blomhylla med några av pelargonerna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här har vi fått ut två små bord, som även dom är översållade med pelargoner. På verandan står även planteringar med dahlior, höstflox och astilbe.

Här har vi fått ut två små bord, som även dom är översållade med pelargoner. På verandan står även planteringar med dahlior, höstflox och astilbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dahlior på väg upp.

Dahlior på väg upp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verandan kvällstid. Fått upp en fin ljusslinga från Clas Ohlson.

Verandan kvällstid. Fått upp en fin ljusslinga från Clas Ohlson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det som ska fixas på verandan är innertaket, som ska laseras vitt. Sedan är det nog klart!

Det var alltså vårens/sommarens första projekt. Nu är vi i fullgång med altan på baksidan av huset. Det blir ungefär 65 kvm stort och sträcker sig längs huset. Det blir ett enda stort trädäck, men är indelat i 3 delar – A är utanför skjutdörrspartiet i köket, B är utanför Los och Dahlias fönsterdörrar och är ska det bli pergola och spaljé, samt C som är utanför vardagsrummet. Här blir det också pergola. Dock har vi delat upp altanen i 4 ramar, för annars hade Del 1 blivit alldeles för stor för att hantera.

Vi började med att förbereda marken genom att köra med röjsåg och dra bort en del ogräs. Sedan sprutade vi ogräsättika på det som var kvar. Vi kände inte att vi behövde göra något mer med själva marken, den är redan väldigt hård då det blivit en del makadam nertrampat under byggtiden. Vi har sedan lagt på ogräsduk och markduk och fyllt upp med bärlager 0-16 till ett jämnt underlag. På vissa ställen innebar det en höjning på över 30 cm. Idag medans jag jobbar ska Johan gå över ytan med markvibrator och fylla på med bärlager där det behöver. Igår kväll gjorde vi klart ramen till B. Vi har tidigare gjort de två ramar som ska bli A, så nu är det bara ramen till C som återstår.

På mittdelen lade vi ut ogräsduk.

På mittdelen lade vi ut ogräsduk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lo och kompisen Mira springer på bärlagret, som vi kört dit med skottkärra i vårt anletes svett.

Lo och kompisen Mira springer på bärlagret, som vi kört dit med skottkärra i vårt anletes svett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igår blev vi klara med ramen till Del 2, så nu har vi 3 ramar. 1 kvar!

Igår blev vi klara med ramen till B, så nu har vi 3 ramar. 1 kvar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När underlaget är paddat och rakt ska vi lägga ut marksten som altanen ska ligga på. Lite lutning från huset ska det bli, så att det underlättar avrinning från snö och vatten. När ramarna sedan är på plats och vi fått in rätt höjd och lutning ska det ner några markspjut som ska hålla trädäcket på plats. I en del av dessa ska det även stå stolpar i, till pergolorna.

Nedanför altanen utanför köket (A) ska vi ha två stora blomlådor som ska vara 150-200 cm långa, 60 cm djupa och 60 cm höga. I mitten av dessa vill jag ha något litet prydnadsträd, alternativt någon uppstammad buske. Har funderat lite på thuja på stam eftersom den också är vintergrön. Buxbom är uteslutet för det avskyr Johan. Andra små träd jag funderat på är eukalyptusvide, hängsälg, uppstammad benved, prydnadskörsbär, syrenhortensia m.fl. De kommer stå soligt och det kan bli blåsigt, så en del av dessa prydnadsträd försvinner från listan. Klotkörsbär på stam, klotnäverlönn, lagerhägg på stam och klotlönn på stam är också intressanta!

Det prydnadsträd vi väljer kommer att planteras med murgröna, alunrot, salvia ”Sensation Deep rose”, rosa ljung och fylla ut med krypmalört/stenkyndel/hängslöja.

Nedanför del B, utanför Los och Dahlias rum tänkte jag plantera klätterrosor vid stolparna och sedan ha blålila och vit stäppsalvia emellan. Ev vitbrokig benved också. Vid pergolan vid del C tänkte vi plantera vindruvor som ska få klättra upp.

När detta är klart ska vi rikta energin mot framsidan och norrsidan av huset. Vi ska anlägga gång och uteplats av marksten och övrig yta ska vi ha antingen rabatter eller singel/makadam. Tänkte först att vi skulle ha mörkgrå makadam till trädgårdsgångarna, men eftersom staket och odlingslådor sedan ska få samma mörkare grå nyans som verandan, så tror jag att det kan bli mycket mörkt. Funderar på att bryta av med vit kvarts istället, kan bli snyggt mot det mörkare grå. Frågan är bara om det blir smutsigt?

I en rabatt vill jag ha Lila stäppsalvia eller lavendel, tillsammans med daggkåpa och lila allium. Snyggt med det lila mot det gröna/limegröna hos daggkåpan. Kanske några tulpaner som kan ge lite färg tidigare på våren.

En annan rabatt ska vara en klassiker – klätterrosor med lavendel alt kantnepeta alt stäppsalvia.

I den tredje rabatten vill jag ha rosor, pioner, fingerborgsblommor och några marktäckare/kantväxter. Under Lilys fönster tänkte vi plantera i en stooor betongkruka, kanske ett mindre träd ex. blodlönn. Sista rabatten, som kommer att vara utmed cykelbanan i norrläge, så får hitta några klätterväxter som tåler det, som kan stå med exempelvis funkia och alunrot.

Finns det tid och medel över börjar vi nog anlägga trädgårdslandet utmed åkern. Vi har redan planterat 2 plommonträd, men har krusbär, hallon och jordgubbsplantor som ska ner i odlingskragar. Just nu har de mellanlandat i murarhink och zinkbalja.

På återseende!

/G

 

 

 

Kommentera