Höst!

Om man nu kan kalla 20-23 grader för höst 😀

Men det känns lite höstigt, träd och växter har börjat skifta i färg, solen står lägre på himlen och mörkret kommer tidigare på kvällen. Jag klagar inte, så länge man slipper grå och regnig höst är jag nöjd!

Vi är nästan klara med denna del av altanen, i alla fall den del vi planerade att göra i år. Vi har gjort trädäck längs hela sidan av ”baksidan” av huset, med en liten mindre del utanför Los och Dahlias rum, en större mittsektion och en mindre del utanför vardagsrummet. Trädäcket utanför flickornas rum har fått en härlig pergola och en fin rabatt utanför.

cof

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I rabatten framtill har jag planterat en fjärilsbuske (syrenbuddleja), fyra rosbuskar, fyra funkior och längst fram längs hela rabatten finns där en mindre stäppsalvia. Vid spaljén som syns på bild har jag en rosa klätterros och en klematis, men klematisen verkar inte må så bra efter omflytten från krukan till rabatten men vi hoppas på att den tar sig till nästa år. Rabatten går sedan runt trädäcket på höger sida, där pergolans tak fortsätter ner. Där finns en schersmin, två mindre korneller och en underbar kaprifol som ska få klättra. De flesta växterna köpte jag på Gunnebo Trädgård i Skivarp. Rosorna går i vitt och rosa, och så har jag en fantastisk Peace-ros där också. Vi har köpt rabattkant i rostig stål som ska komma på plats så småningom.

Vi har dessutom hängt en härlig hängstol vid pergolan på bild, och den slåss oftast barnen om att få använda. Den är fantastiskt skön att sitta i, men jag gjorde misstaget att läsa en tidning samtidigt som jag gungade där och blev åksjuk.

Mittdelen av altanen är där vi mest befinner oss. Vi använder farmor och farfars gamla Brafab-möblemang men har nu på sensommaren passat på att fynda 8 stolar från Jysk som går att ha både ute och inne. Det har ju inte blivit så mycket grillande som man hoppats på pga grillningsförbudet och torkan, men det har ju inte hindrat oss från att njuta av måltider och långa kvällar på altanen.

Här är en dålig bild inne ifrån köket där man ser lite av altanen och utsikten.

sdr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De högar ni ser är ogräs som vi rensat, mycket gråbo och svinmålla som växt i den bara jorden som varit. Vi planerar, som nämnt tidigare, att plantera två mindre träd vid kanten av trädäcket. Troligtvis blir det två dvärgkärrek (Green Dwarf) eller två klotkörsbär. Trappsteget ut har vi inte gjort än, men vi har materialet liggande på tomten.

Det sista vi sen har att göra är att sätta en spaljé på pergolan utanför vardagsrummet och plantera två vindruvor – en grön och en blå. Själva taket på pergolan där är det ingen brådska med.

Många frågar om vi inte ska så gräs utanför trädäcket, men det känns som utkastad tid och pengar eftersom det sen ändå kommer köra stora grävmaskiner och lastbilar där senare (inte i år, men ändå).

Nu fokuserar vi också på framsidan. Om två veckor, till helgen, ska Johan och F hyra en liten grävmaskin eller lastare för att dra av översta lagret på marken utanför verandan och huset på framsidan och norrsidan. Detta för att dra av svålen med ogräs som växer där just nu. Vi ska sedan lägga på markduk och fylla upp med några lastbilslaster med makadam/bärlager som ska paddas. Därefter ska det på stenmjöl och sen sten på vissa platser och singel/makadam på andra platser.

Verandan ska strax höststädas. Jag har fått höstplanteras lite, men pelargonerna ska putsas och klippas ner inför vinterförvaringen och det ska plockas undan lite och sopas.

sdr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här har jag planterat ett gräs, alunrot, ljung och murgröna.

Andra projekt i knutarna? Javisst! Vi håller på att tömma vinden (slänga, städa och organisera med hyllsystem). Det kommer ta sin tid…..Vi ska också gjuta bordsskiva till matbordet och vi håller på med hyllor i hallen. Vi ska också plocka i ordning under trapporna och sätta upp skjutdörren till förrådet under trappan i vardagsrummet. Så småningom ska tvättstugan göras klart med färg på väggarna, gardiner och lite sånt.

/G

Kommentera