Nästan 3 veckor sen sist…

Jag har alltid undrar varför många byggbloggar slutar blogga när det är som mest spännande. Visst är väl slutresultatet det man vill se?! But now I know why….herrejisses, man har inte många minuter över till annat. När Johan slutar kl 16.30 kör vi ut och grejar i huset nästan varje kväll. Ibland blir det ”bara” 2-3 timmar, ibland längre. Mamma kom till huset förra helgen igen och hade lunch med sig (tror nästan att de är de enda hemlagade måltiderna vi haft den senaste månaden. Tragiskt.)

Vad har då hänt i huset?

 • Golvet är målat med grå epoxyfärg. Här en bild med Lily (och Lo):

20161023_124717

 • köket är nästintill klart. Bänkskivan är klar, allt vitvaror är på plats och vatten/avlopp är inkopplat. Det som är kvar är tre dörrar som ska upp (en är beställd och 2 väntar på att bli monterade när elkillen kommer och visar var i väggen vi INTE ska borra fast skåpet), socklar, täcklister och inredning. Men det är fullt användbart!

Här är processen med bänkskivan:

 1. Dubbla MDF-skivor skruvades samman (22 + 22 mm), sågades ut och fästes i stommarna. Vi mätte ut var vaskar och häll skulle vara och sågade ut med sticksåg.

received_10154554442093745

received_10154554441153745

received_10154554441583745

2. När det var klart strök vi på primer (har ingen bild på detta, tror jag. Ser ut som om att den blev vitlaserad)

3. På med Claystone. Inte så lätt som det ser ut på videon på hemsidan…

20161026_221911

20161027_190820

4. Efter att putsen torkat så behandlar man den med en sealer i tre omgångar. Den tål i stort sett alla vätskor nu.

Fler bilder på köket:

img-20161029-wa0000

img-20161029-wa0012

 • vi hade ju jättebry med garderober…vi började med att sätta upp garderoberna i entrén. Vi hade inhandlat 2 stycken 100 cm garderober och 1 styck 50 cm garderob. Tyvärr hade dom bara gjort utrymmet 249 cm, så vi fick alltså inte plats med singelgarderoben. Nu började helvetet….Vi tog in 50 centimetersgarderoben in till Lilys rum (dock var den svart, men eftersom Lily gillar svart så bestämde vi oss för att byta ut hennes 100 cm garderob till en svart också). När vi skulle ställa garderoben upp visade det sig att det inte gick. Garderoben är 236 cm hög och taket (som skulle vara 240 cm) var några cm för kort. Så det blev att demontera garderoben och montera den på plats. En vända in till IKEA blev det också för att byta ut Lilys andra garderobsdelar till svarta, bland annat dörrarna. Resten av Lilys garderobsmontering gick ganska smärtfritt. Så var det dags för Dahlias. Vi monterade en 100 cms garderob, men den gick bara att sätta på ett stället i gattet där garderoberna ska vara. Det visade sig att taket på ena stället var för lågt, så valet var mellan att Dahlia ”bara” skulle få en 100 cm garderob (istf 150 cm) eller att köpa vägghängd förvaring och skjutdörrar som fästs i golv och tak. Vi valde det senaste. En vända till IKEA blev det igen, för att returnera Dahlias garderober och för att köpa delar från deras ALGOT-sortiment. Dags för Los rum! Här var gattet bara 149 cm brett, vilket då medför att hennes köpta garderob inte heller fick plats. Ännu en vända till IKEA för att byta ut. (Ja, ja, ja, vi vet….vi skulle mätt alla samtidigt!) Innan vi körde in en tredje vända mätte vi även vårt rum, och där får garderoberna plats! Så Lilys vita garderober fick bli svarta, Lo och Dahlia får vägghängd förvaring och skjutdörrar och entrén fick en alldeles egen lösning.

Dahlias och Los garderobsinredning (allt är inte på plats än):

20161104_170926

ALGOT Väggskena/trådbackar IKEA Delarna i serien ALGOT går att kombinera på många olika sätt och är därför enkla att anpassa efter behov och utrymme.

Bild lånad från IKEA. Kostar 1290 kr.

Har beställt skjutdörrar från Skånska Byggvaror, som kommer på torsdag. De ser ut såhär (fast de kommer bara vara drygt 150 cm och med 2 dörrar. De är vändbara, vita på ena sidan och grå på andra) Betalade nog 2300 – 2500 kr per par:

received_10157401164795263

Såhär ser entréns garderober ut. Fick handtag över från köket:

20161030_185001

Vi löste de överblivna 49 cm med att ”platsbygga” hyllor och sätta upp tapet. Detta gjorde fantastiska Figge med assistans av mig:

20161102_170221

 • Värmepumpen är inkopplad. Dock har inte termostaterna blivit monterade förrän idag, så vi har inte kunnat ställa in de olika zonerna…vårt sovrum är sååå varmt.
 • Enligt Bobby ska elen kopplas om idag (det har dragit ut vansinnigt på tiden för att elektrikern/elektrikerna strulat)
 • Vattnet ska kopplas om på torsdag kl 11, hoppas att allt är rätt denna gången.
 • Barnens och vårt sovrum är målade. Ska dra över Los och Dahlias rum en gång till för att få det riktigt bra. Igår satte vi upp våra garderobsstommar, imorgon ska vi sätta dom på rätt plats och montera dörrar och inredning. Här är det full rulle med att måla vårt sovrum:

img-20161106-wa0002

 • Byggarbetarna har börjat med att sätta lister på bottenvåningen (som en del av kompensationen för att knappt en garderobsjävel fick plats där dom skulle) och det blir riktigt fint.
 • Vi har fått tillstånd från våra underbara grannar Göran och Irene att bygga en entréverande med tak och staket närmare tomtgränsen än 4,5 meter.  Den kommer istället att vara 3,6 meter från tomtgränsen, och de började med den idag.
 • Det blir som sagt en del sena kvällar. Vi har oftast med oss Lo ut, och en gång somnade hon i en stor pappkartong som var hennes ”hus”:

20161028_204314

Vi har inga stora förhoppningar om att få flytta in till helgen, oddsen att få till ett möte med kommunen på fredag är väl knappast så stor. Så istället får vi slita med de sista detaljerna och flytta så mycket vi kan till containern.

/G

2 kommentarer

 1. Sofia says:

  Så snyggt det blir! Har själv funderat på claystone men vit. Vad anväder ni för att behandla ytan med? Läste att hårdvaxoljan kunde gulna lite. Hur funkar det med varma kastruller och liknande? Har inte kunnat hitta något bra svar förutom att det ska tåla värmeväxlingar.

  • Gisela Svensson says:

   Hej!

   Vi använde deras Perfect Seal! Vi har inte haft något riktigt varmt på än, så vågar tyvärr inte uttala mig om det. Dock har vi haft färg och kaffe och tomatsås på utan problem!

Kommentera