Trädgårdstider

Nu var det bra länge sen jag skrev något. Hur går det då i vårt lilla hus? Jo, vi är ju inflyttade och trivs mycket bra. Dock är inte allt klart och vi har ju fortfarande problem med vår entreprenör.

VA har äntligen blivit klart av kommunen, yey! Tog bara åtskilliga månader och 4 besiktningstillfällen. Nu ska de bara fylla igen gropen ordentligt, korta de uppstickande rören och rengöra husväggen från lera. Vi väntar fortfarande på vårt Säkert Vatten-intyg. Vi fick någon konstig variant av det förra veckan, men det var inget korrekt intyg. Alla fönster är bytta men det saknas fortfarande rätt lister kring kassetterna. Enligt Bobby ska han hämta dom i Polen i helgen. Det visade ju sig att vårt stora skjutdörrsparti är väldigt trögt att öppna, vilket beror på att den gjutna balken ovanför trycker nedåt. Detta innebär att hela balken (och väggen, typ) måste bytas ut. Enligt Bobby blir det en järnbalk denna gång, vilket låter bra.

Det är väl de stora sakerna som han ska rätta till först. Sen är det ju en massa mindre saker, t.ex:

 • fönsterbänkar som lutar
 • trapporna ska slipas och målas om
 • listerna
 • De har satt upp nya termostater – äntligen! Tyvärr blev det inte så bra när dom satte upp dom. De gamla var i linje med strömbrytare, men dessa är helt off..
 • cof

  cof

  thumbnail_IMG_20170410_120131

 • justering av ytterdörren, då barnen inte kan öppna/stänga den. Dörren ska också rengöras från färg och annan skit de inte tagit bort
 • vet inte om golvvärmen fungerar riktigt som den ska …Dahlias rum är ställt på 19 grader, och där är det 23,1 just nu och riktigt varmt på golvet. Lily, som är en frysekylling, vill ha det 25 grader men där är det inte ens 20 och kallt på golvet.
 • högre lister vid sovrummen, nu är det ett jätteglapp och allt hörs från rummen ovanför.
 • en sak som är märkligt, vi gick ju med på att betala 90 000 kr för att de var tvungna att gräva djupare än planerat och schakta borta en massa jord. Nu står vi i sitsen att vi behöver höja nivån på tomten eftersom den på vissa ställen är lägre än kommunens mark runtomkring. Synd att inte någon smart arbetare kunde räkna ut det innan…

Det finns en hel del kvar på listan, men jag väljer att börja skriva om roliga saker istället! Hade lagmiddag hemma hos mig, så här såg långbordet ut:

sdr

Jag har blivit helt såld på växter, blommor, odling, sådd, trädgård…Inte visste jag att jag hade ett så stort intresse för det. Tack Göran och Irene, våra kära grannar, för all inspiration som matat mitt nyfunna intresse!

I onsdags förra veckan var det halva priset på alla tidningar på Pressbyrån. Jag jobbade den dagen och körde omkring med 8 trädgårdstidningar fram i ambulansen 😛

 

sdr

Det finns så mycket att lära sig och så mycket inspiration, att det snurrar ordentligt i huvudet nu. Jag har fattat tycke för pelargonen och har fått en del sticklingar av min chef, som är pelargonfantast. Får hoppas att de tar sig!! Jag har även provat på att så lavendel, basilika, timjan, gräslök och physallis. Nybörjare som jag är hällde jag ner varje fröpåse i varsin liten svart plastkruka, men det skulle nog portionerats ut i flera – haha! Vi får se vad som händer.

Här satt jag på kvällen med en brasa och tittade i tidningarna:

cof

Har börjat mig på lite plantering, haha! (snöflinga och plättar på tråd) :

cof

cof

Jag har suttit många timmar och planerat om vår framsida av trädgården. Jag trodde hela tiden att detta var vår ”fulsida”, men det visade sig att den har ju solen efter lunch och resten av dagen, så nu blir det helt annat. Istället för att gruslägga hela framsidan med makadam, ska det gå en en gång på 120 cm från uppfarten till verandan, som ska ha en uteplats framför sig i storlek 3 x 5 meter. Här kan man sitta och njuta på sen eftermiddag och kväll.

De rabatt jag kallar Rabatt 1 är den som är till höger när man kommer gående från uppfarten. Den sträcker sig längs kortsidan på högra flygeln och bort till verandan. Storleken på rabatten blir cirka 6,5 m x 1,4 m. Här ska det planteras två klätterrosor som heter Awakening som är ljuvligt rosa:

Bildresultat för klätterros awakening prisBildresultat för lavendel

Har köpt 2 st på Gunnebo Trädgård för 199 kr st. De skulle tydligen vara bra för nybörjare \o/. Tänkte stötta rosorna med något hemmagjort av fyra armeringsjärn som lutar mot varandra med en gjuten boll på toppen. Runt dessa vackra klätterrosor ska det vara lila och vit lavendel. Jag köpt 10 fina, täta lavendelplantor (lila) för 199 kr och 3 st vita för drygt 30 kr/st, även dessa på Gunnebo Trädgård. Ska även försöka få in lite fina silverbenved i rabatten.

Bildresultat för silverbenved

Rabatten kommer ha större betongkrukor vid sidan om verandan. I dessa ska det planteras Dahlior. Har köpt Dahliorna ”Lilac  Time”, ”Vanessa” och ”Snowflakes”, för halva priset (39 kr/st) på Plantagen igår. Även här under arbetstid. Tydligen såg jag ut som en Plantagenarbetare eftersom två stycken kom fram och bad om hjälp.

Så här ser Dahliorna ut:

 

 

 

 

Bildresultat för dahlia lilac timeBildresultat för dahlia snowflakeBildresultat för dahlia vanessa

Längst till höger i rabatten, under badrumsfönstret, ska det stå en gjuten betongbänk med en stor kruka på. Just nu är det en stor buskmarguerite i den.

Bildresultat för marguerite blomma skötsel

Bild lånad från Odla.nu

Som ni ser så kommer rabatterna gå i lila, rosa och vitt! Och det kommer vara en del element i betong för att bryta av det mjuka.

Sen kommer vi till rabatt 2. Den är till vänster om trädgårdsgången och sträcker sig hela väggen till häcken in till Göran och Irene. Den är cirka 6,5 meter lång och 2,5 meter djup. I mitten ska det stå en hängsälj som ska vara omgiven av ett hav av lökblommor. En bild på hängsälg:

Bildresultat för hängsälg

På våren ska det blomma vackra tulpaner i vitt, rosa och lila. Jag funderar på ”Snow Crystal”, ”Angelique” och någon fin lila variant.

Bildresultat för snow crystal tulpanBildresultat för tulpan angelique

Efter tulpanerna kommer Alliumen blomma. Hittat en fin mix på På plantagen:

Bildresultat för allium perfect match

Som marktäckare funderar jag på trädgårdstrift, strandtrift och myskmalva.

Bildresultat för trädgårdstriftBildresultat för myskmalva vitBildresultat för strandtrift

Tänkte även göra mer permanenta ”allium”-varianter av armeringsjärn och en boll av betong högst upp. Så står dessa fint i rabatten när både hösten och vintern kommer.

Rabatt 3 sträcker sig längs uteplatsen utanför verandan. Den blir 5 meter lång men bara runt 60 cm djup. Här ska det planteras 3 st låga rosenbuskar, eventuellt Sommerwind:

Bildresultat för ros sommerwind

Bredvid dessa vill jag ha lila stäppsalvia:

Bildresultat för lila stäppsalvia

I rabatt 4, som är på kortsidan av uteplatsen (3 meter), vill jag ha två lila dvärgsyren omgiven av vit stäppsalvia.

Bildresultat för vit stäppsalvia

Resten av framsidan bort till tomtgränsen mot cykelbanan, tänkte jag ha gräs. Eventuellt ett körsbärsträd i hörnan.

Ska försöka göra en bra ritning av planeringen. På ”uteplatsen” nedanför verandan vill jag ha två lite lägre, sköna fåtöljer som man kan sitta i och njuta av eftermiddagssolen och de vackra växterna.

Men det är inte bra själva framsidan som ska bli vacker! Verandan där får ju också sol, och där kan man sitta under tak när solen står lågt på kvällen. Vill ha dessa fina stolarna från IKEA:

Bildresultat för läckö ikea

Bild lånad från IKEA.se

Vi har sedan tidigare en ljusare variant av denna matta:

Relaterad bild

Och så tänkte jag fixa något litet bord med betongskiva.

Detta sidobordet håller vi på att snickra ihop:

Super Easy DIY Wooden Entryway Console Table:

Fast vårt blir nog svartbetsat med betongskiva. Det ska stå på kortsidan av verandan med lite blommor och så på.

Det blir också en del amplar! Har själv gjort en:


thumbnail_IMG_20170409_150111

Sen har jag ju lite att pynta med, som t.ex. ljuslyktor och liknande. Någon taklampa blir det också. En bänk ska snickras.

En kommentar

Kommentera